Η δυνατή επανεκκίνηση αποτελούσε υποχρέωση για τον Παναιγιάλειο

0
272

Αρθρο του Γρηγόρη Παλούμπη

Η αγωνιστική περίοδος ξεκίνησε, για τον Παναιγιάλειο, με δύο από τις πιο δύσκολες αποστολές που θα μπορούσαν να του τύχουν, με τη μηδενική συγκομιδή να ήταν μάλλον αναμενόμενη. Η ομάδα δεδομένα δεν ήταν έτοιμη από πλευράς προετοιμασίας, όπως επίσης δεν διαθέτει την ποιότητα που θα επιθυμούσε η πλειοψηφία των φιλάθλων. Το πρώτο σίγουρα διορθώνεται. Με πολύ και σκληρή δουλειά μπορεί να καλύψει μέρος των αδυναμιών της κι εφόσον επέλθει και η απαραίτητη συνοχή, τότε τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Πόσο καλύτερα κι αν είναι εφικτό αυτό, θα φανεί στο μέλλον, αν και πρώτο δείγμα γραφής είχαμε στο νικηφόρο ματς στο Τραγανό.
Το χειρότερο, βέβαια, ήταν ότι ο Παναιγιάλειος είχε να ξεπεράσει το απόλυτο μηδέν στις δύο πρώτες αγωνιστικές. Κι αυτό εκτός από βαθμολογικό βάρος, είναι και ψυχολογικό. Αλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο Παναιγιάλειος δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει κίνδυνο… πτώσης. Προσωπικά, πάντως, θεωρώ ότι δεν νοείται να γίνεται αυτή η συζήτηση. Οι άνθρωποι του συλλόγου πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως θα προασπίσουν την αξιοπρέπεια του συλλόγου και θα εξασφαλίσουν μία άνετη παραμονή. Και πρέπει να τα δώσουν όλα για να το πετύχουν. Βέβαια λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ομως για τον φετινό Παναιγιάλειο, της οικονομικής στενότητας, αυτό δεν ισχύει. Οσο πιο γρήγορα κάνουν να ξεχαστεί η μηδενική συγκομιδή των δύο πρώτων αγωνιστικών, τόσο η τεχνική ηγεσία όσο και οι ποδοσφαιριστές θα μπορούν να βλέπουν πιο αισιόδοξα τη συνέχεια. Η Μαύρη Θύελλα κέρδισε την Νίκη κι αν καταφέρει να «ζευγαρώσει» τις νίκες της στο εντός έδρας ματς με την Ραφήνα που ακολουθεί, τότε θα έχει ανεβάσει στα ύψη την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών της και την ψυχολογία τους.
Θα υπάρχει, επίσης, ένας ακόμη σημαντικό όφελος. Θα έχει δείξει στον κόσμο της ότι παρά τα προβλήματα, αξίζει την αφοσίωσή του και τη στήριξή του. Αν τα θετικά αποτελέσματα συνεχιστούν, τότε τα προβλήματα και η απογοήτευση των οπαδών, θα μπαίνουν κάτω από το …χαλάκι.
Το μυστικό είναι να παραμείνει στα θετικά αποτελέσματα, αναλόγως του εκάστοτε αντιπάλου. Εχει το πρόγραμμα για να φέρει νικηφόρα αποτελέσματα και να φτιάξει για τα καλά η ατμόσφαιρα στην κερκίδα. Αρκεί οι «μελανόλευκοι» να δείχνουν τον απαιτούμενο τσαμπουκά σε κάθε αγώνα. Αλλωστε με μαχητικότητα μπορεί να καλυφθεί ένα μέρος της διαφοράς ποιότητας.
Στην αντίθετη περίπτωση, η μιζέρια θα «πνίξει» τον Παναιγιάλειο κι ενδεχομένως να επιδεινωθεί η κατάσταση. Οσο δεν θα μπορεί να πάρει θετικά αποτελέσματα, τόσο θα αυξάνεται η πίεση, θα αγχώνονται περισσότερο οι παίκτες και οι οπαδοί θα φτάνουν στα όριά τους. Όσοι θα ασχολούνται, βέβαια, μιας και η πρώτη γεύση έδειξε ότι στις τάξεις των φιλάθλων υπάρχει μία πρωτόγνωρη απάθεια. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, το δυστύχημα είναι ότι δεν θα έχει και μεγάλες δυνατότητες να αλλάξει μεταγραφικά την κατάσταση τον Ιανουάριο, αφού θα συνεχίσει να υφίσταται η οικονομική στενότητα και ίσως σε χειρότερη κατάσταση. Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί η θετική επανεκκίνηση, η οποία θα δώσει πολλά δικαιώματα και σε πολλά μέτωπα…