Το «κλάσικο» της Αχαΐας απαιτεί… βαρίδια

0
43

Αρθρο του Γρηγόρη Παλούμπη

Καταρχήν ξεκινάμε με τα βασικά. Σε οποιοδήποτε ντέρμπι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλή προγνωστικά. Ανεξάρτητα από την κατάσταση των ομάδων, τη δεδομένη στιγμή, όταν βρίσκονται απέναντι οι δυο Αχαϊκοί σύλλογοι όλα μπορούν να συμβούν. Σε παιχνίδια όπως το Κυριακάτικο, ανάμεσα στον Παναιγιάλειο και την Παναχαϊκή, δεν μπορεί να μπει η «ταμπέλα» του φαβορί σε καμία από τις δυο ομάδες, ανεξαρτήτως εκάστοτε βαθμολογικής θέσης. Είναι τόσο ιδιαίτερα και ξεχωριστά αυτά τα ματς, που κάθε πρόβλεψη μπορεί να πεταχτεί για πλάκα στον κάλαθο των αχρήστων.
Γι’ αυτό και όσοι κάνουν το λάθος και ξεγράφουν την Αιγιώτικη ομάδα, επειδή είχε ένα προβληματικό ξεκίνημα και αναπόφευκτα μικρή βαθμολογική συγκομιδή, πιστεύω ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Διότι από τη στιγμή που η αποστολή πατήσει το πόδι της στο γήπεδο και ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το αχαϊκό ντέρμπι, όλα είναι διαφορετικά. Τα όποια προβλήματα πηγαίνουν στην άκρη και αυτός που θέλει περισσότερο την νίκη εύκολα ή δύσκολα, την κατακτάει.
Πρέπει να τονιστεί το εξής: Ο Παναιγιάλειος με τον Παναγιώτη Γκουτσίδη προπονητή δεν έχει ήττα απέναντι στους «κοκκινόμαυρους». Αγωνιστικά, οι «μελανόλευκοι» μπορεί να μην είναι στην καλύτερη αγωνιστική τους στιγμή, όμως ο νέος προπονητής έδειξε ότι μπορεί να φτιάξει ένα σωστό πλάνο το οποίο εφόσον ακολουθηθεί σωστά και οι παίκτες δείξουν ότι διαθέτουν και τα απαραίτητα… βαρίδια, τότε θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν κάτι θετικό. Oπως και να ‘χει πάντως, θεωρώ ότι η πατρινή ομάδα θα πρέπει να «ματώσει» για να πάρει το νικηφόρο αποτέλεσμα που θέλει, για να δώσει αξία στην επιτυχία της Κρήτης. Διότι απλά ο Παναιγιάλειος δεν… πεθαίνει εύκολα…
Η θέληση στο μελανόλευκο στρατόπεδο είναι δεδομένη. Ολοι θέλουν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο και για να επωφεληθούν βαθμολογικά και για να δείξουν ότι η κακή παρένθεση έκλεισε και η ομάδα «πολεμάει» για να είναι ανταγωνιστική. Αυτό είναι και το πνεύμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στο Δημητρόπουλο, αυτό περνάει στους ποδοσφαιριστές του ο Παναγιώτης Γκουτσίδης και οι συνεργάτες του και αυτό φυσικά θέλουν και οι οπαδοί του.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, κλειδί για τον Παναιγιάλειο νομίζω ότι θα είναι η άμυνά του. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κρατήσει το μηδέν και νομίζω ότι αν αυτό επιτευχθεί, θα μπορέσει να γίνει απειλητικός. Αν καταφέρει μάλιστα να μετουσιώσει την απειλή σε ουσία, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά καθώς οι ποδοσφαιριστές θα φουσκώσουν από αυτοπεποίθηση και θαρρώ ότι θα έχουν βάλει τα πολύ δύσκολα στον αντίπαλο.
Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι είναι σημαντικό για τον Παναιγιάλειο και για την επόμενή του μέρα. Eνα θετικό αποτέλεσμα στην Πάτρα θα αλλάξει την αύρα και θα ενισχύσει τη διάθεση όλης της ομάδας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις που ακολουθούν. Αντιθέτως, αν κάτι δεν πάει καλά καθώς από τον συγκεκριμένο αντίπαλο δεν θέλεις να χάνεις ούτε και στο… τάβλι, η απογοήτευση και ο προβληματισμός θα επιστρέψει και μάλιστα λίγο πριν από ένα ακόμη πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι.
Οπως είπαμε και παραπάνω σε τέτοια παιχνίδια οι προβλέψεις εμπεριέχουν ρίσκο, καθώς μιλάμε για το… κλάσικο της Αχαΐας. Ωστόσο με συγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, πάθος και αγωνιστική πειθαρχία, ο Παναιγιάλειος μπορεί να πάρει ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα που θα του προσφέρει πάρα πολλά…
Αντε καλό ντέρμπι να έχουμε και τα λέμε μετά το ματς, με την ελπίδα να μιλάμε μόνο για όσο πρέπει και όχι για εκείνα που δεν πρέπει.