Είναι θέμα τακτικής και ψυχολογίας…

0
26

Αρθρο του Γρηγόρη Παλούμπη

Αυτό που συμβαίνει φέτος με τον Παναιγιάλειο είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που δυστυχώς έχει γίνει πραγματικό. Η Αιγιώτικη ομάδα έχει πετύχει το… τρεις εξαμαρτείν με σχετική ευκολία. Εχει καταφέρει να χάσει τα αγωνιστικά κεκτημένα της στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού, όχι σ’ ένα, όχι σε δύο αλλά σε τρία από τα έξι παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα για την Football League. Κι αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστη βαθμολογική συγκομιδή και αναλόγως σε χαμηλή θέση στην κατάταξη και τα δύσκολα ξεκινούν από πολύ νωρίς. Σε μία χρονιά που έγιναν τραγικά λάθος επιλογές και πάρθηκαν λάθος αποφάσεις αναφορικά με τον «τιμονιέρη» της ομάδας, σε μία χρονιά που η διοίκηση και ο… εκάστοτε προπονητής τόνιζαν ότι έχουν τεθεί υψηλοί στόχοι, σε μία χρονιά που το ρόστερ είναι ομολογουμένως πιο ποιοτικό, σε μία χρονιά που το πρόγραμμα έδειχνε ιδανικό, ήρθαν όλα… τούμπα. Και επειδή τη δεδομένη στιγμή δεν χρειάζονται αυτοκριτικές αλλά άμεσες διορθωτικές κινήσεις που θα αφορούν την οποιουδήποτε είδους στήριξη της ομάδας, ας σταθούμε σε κάποια αγωνιστικά θέματα που έχει η αδούλευτη τακτικά «μελανόλευκη» ομάδα και τα οποία πρέπει να διορθωθούν άμεσα ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας.
Μπορεί ο Παναιγιάλειος να θεωρείται και να είναι πιο ποιοτικός από τις προηγούμενες χρονιές, όμως είναι μία ομάδα που δεν μπορεί να περιμένει πολλά σε δημιουργικό επίπεδο από τα δύο της κεντρικά χαφ. Μόνο σε συνθήκες αντεπίθεσης μπορούν με τα κλεψίματά τους στη μεσαία γραμμή να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για γκολ και σίγουρα όχι σε παιχνίδι κατοχής. Δεν έχουν κάθετη πάσα και δεν πατούν με επάρκεια στην αντίπαλη περιοχή.
Και κάπου εδώ σταματούν τα κατανοητά και αρχίζουν τα καθιερωμένα Παναιγιάλεια. Φτάνοντας στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού ο Παναιγιάλειος έκανε ξανά το ίδιο λάθος που έκανε και σε προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια. Πίστεψε ότι η άγνοια κινδύνου δεν υφίσταται και άρχισε να παίρνει και πάλι τα ρίσκα του. Οι «μελανόλευκοι» ποδοσφαιριστές κυρίως -και λιγότερο η τεχνική ηγεσία- αντί να καθαρίσουν το μυαλό τους, να παγώσουν τον ρυθμό και να «τρώνε» τις μπάλες όταν η περίσταση το απαιτούσε, σ’ ένα παιχνίδι που ήταν στα μέτρα τους, άφησαν στα τελευταία λεπτά την πόρτα… ορθάνοιχτη. Ετσι η Καλλιθέα έφτασε για τρίτη συνολικά φορά έξω από την περιοχή τους με αξιώσεις και κατάφερε να πάρει με άνεση το «δώρο» των αντιπάλων της, φτάνοντας στην κατάκτηση του πρώτου «τρίποντού» της.  Ένα «δώρο» που όπως είπαμε και πιο πάνω έκανε για τρίτη φόρα φέτος, ως ένας μεγάλος… κουβαρντάς.
Στο κρεβάτι του ψυχολόγου λοιπόν. Δεν φαίνεται να λύνεται διαφορετικά το πρόβλημα. Πρόβλημα το οποίο φέτος ταλαιπωρεί τις σκέψεις του εκάστοτε προπονητή της ομάδας και δει του Γκουτσίδη. Κάτι το οποίο θεωρώ ότι οφείλεται στην έλλειψη προσωπικοτήτων, εντός της ομάδας, που μπορούν να διαχειριστούν ανάλογες καταστάσεις. Μένει να διαπιστωθεί αν ο Παναγιώτης Γκουτσίδης μπορεί να νικήσει κι αυτό το «θηρίο». Από το αποτέλεσμα της μάχης με αυτή τη «νόσο», που τείνει να γίνει χρόνια, θα εξαρτηθεί και η πορεία του Παναιγιάλειου μέσα στη σεζόν…