«Υπάρχει θέμα…» που χρίζει άμεσης λύσης…

0
59

Αρθρο του Γρηγόρη Παλούμπη

Σε μία προσπάθεια κατανόησης της φετινής αγωνιστικής αστάθειας του Παναιγιάλειου και της αδυναμίας του να πάρει νικηφόρα αποτελέσματα στα εκτός έδρας παιχνίδια αλλά και στο αγχωτικό «τρίποντο» στο Αίγιο, μπορούμε να καταγράψουμε όλα τα πιθανά αίτια που μπορεί ο καθένας μας να σκεφτεί. Αίτια τα οποία αφορούν αποκλειστικά το ποδοσφαιρικό τμήμα και κανέναν άλλο.
Λάθος επιλογές προσώπων για τη στελέχωση της 11άδας, λάθος διαχείριση παιχνιδιών, έλλειψη ηρεμίας στον πάγκο την ώρα του αγώνα, αίσθημα ανασφάλειας, υπερεκτίμηση ποδοσφαιριστών, κακή απόδοση ποδοσφαιριστών που θεωρούνταν πρώτης γραμμής, έλλειψη πάθους, έλλειψη αγωνιστικού εγωισμού, αδυναμία κατανόησης της φανέλας που φορούν οι ποδοσφαιριστές, ενδεχόμενη νοοτροπία δημόσιου υπάλληλου, είναι οι κυριότεροι -σε τίτλους- λόγοι αυτού που παρουσιάζει μέχρι τώρα στα παιχνίδια πρωταθλήματος η Αιγιώτικη ομάδα. Λόγοι, τους οποίους λίγο-πολύ όλοι όσοι αγαπάμε την ομάδα και προβληματιζόμαστε, έχουμε σκεφτεί και έχουμε θεωρήσει υπεύθυνους -όλους ή κάποιους από αυτούς- για την κακή αγωνιστική εικόνα αλλά και για τους αδικαιολόγητα χαμένους βαθμούς. Ομως ας βάλουμε, λίγο, κάτω.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία άποψη ότι αποκλειστική ευθύνη έχει ο προπονητής για το αλλοπρόσαλλο αγωνιστικό πρόσωπο που έχει η ομάδα. Καταρχήν κάθε άποψη είναι πέρα για πέρα σεβαστή. Είναι, όμως, παράλογο να μιλάμε για αποκλειστική ευθύνη του προπονητή σε μία ομάδα που δείχνει να μην μπορεί να κάνει τα αυτονόητα για να διαφυλάξει το υπέρ της σκορ σε εκτός έδρας παιχνίδια και να πάρει περισσότερους βαθμούς. Είναι, επίσης, παράλογο να μιλάμε για αποκλειστική ευθύνη του προπονητή, όταν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές χρειάζεται να τους μάθει κάποιος το ποδοσφαιρικό… αλφαβητάρι για να «θωρακίσουν» τα μετόπισθεν. Είναι, επίσης, παράλογο να μιλάμε για αποκλειστική ευθύνη του προπονητή σε μία ομάδα που πετυχαίνει τρία γκολ στο… σπίτι της και στο τέλος… ψυχορραγεί για να κρατήσει την νίκη.
Ναι, ο προπονητής είναι ο «τιμονιέρης» και δεδομένα του αναλογεί μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας, στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος. Ναι, κακώς ο προπονητής δεν έχει καταφέρει έως τώρα να βρει ένα βασικό κορμό και αναλόγως τον αντίπαλο να προσαρμόζει την 11άδα. Ναι ο προπονητής γνώριζε το υλικό όταν επιλέχθηκε να επιστρέψει στο Αίγιο και το αποδέχθηκε. Ομως οι ευθύνες του σταματούν σ’ ένα σημείο και από κει και πέρα ξεκινούν οι αντίστοιχες των ποδοσφαιριστών, χωρίς βέβαια να τους παίρνει όλους η… μπάλα. Αυτοί που έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα και λίγο παραπάνω, ξεχωρίζουν και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα…
Οι ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να χάσουν αδικαιολόγητα βαθμούς εκτός έδρας, κόντρα σε βατούς αντιπάλους. Οι ποδοσφαιριστές δείχνουν να μην τιμούν την εμπιστοσύνη κυρίως της διοίκησης, που τους παρέχει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Οι ποδοσφαιριστές δείχνουν να μην γνωρίζουν τι σημαίνει εγωισμός και ποια φανέλα φορούν. Οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που μπορούν να (ξανα)φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο και μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει κάτι αξιόλογο για να το πετύχουν. Οι ποδοσφαιριστές είναι οι πρωταγωνιστές και πρέπει να αναλάβουν κι αυτοί τις ευθύνες τους.
Προφανώς κάποια πράγματα στο ποδοσφαιρικό τμήμα δεν γίνονται σωστά. Αλλωστε, όπου γίνεται προσπάθεια, γίνονται και λάθη. Ομως η αυτοκριτική είναι πάντα απαραίτητη και χρήσιμη για να αλλάξεις τα κακώς κείμενα. Και όπως φαίνεται κάποιοι δεν έχουν κάνει ή αποφεύγουν να το κάνουν. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν άπαντες στο ποδοσφαιρικό τμήμα από… χθες την αυτοκριτική τους και σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να βρουν τις απαραίτητες λύσεις, τότε το λόγο θα πρέπει να έχει η διοίκηση με ότι κόστος μπορεί αυτό να συνεπάγεται…