Τα λάθη, η ζημιά και η απαραίτητη Παναιγιάλεια στήριξη…

0
433

Αρθρο του Γρηγόρη Παλούμπη

Ο αρχικός προγραμματισμός για τη νέα αγωνιστική περίοδο διεκόπη απότομα μ’ ένα απρόσμενο «διαζύγιο» και με… αφορμή τη διαφορά φιλοσοφίας. Η «σκυτάλη» στη συνέχεια δόθηκε σ’ έναν προπονητή ο οποίος αν και ταυτιζόταν με τη φιλοσοφία της διοίκησης, τελικά δεν κατάφερε να την δικαιώσει για την επιλογή της. Ενα ακόμα λάθος. Τα παραπάνω, ωστόσο, συνέβησαν και είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των υπευθύνων της ΠΑΕ να κάνουν… ταμείο, να τα αξιολογήσουν, αλλά και να μάθουν από αυτά για να μην ξαναχαθεί πολύτιμος χρόνος.
Διότι ουσιαστικά η τελευταία αλλαγή προπονητή προκάλεσε «ζημιά» στον Παναιγιάλειο. Οταν ήρθε ο Μπαξεβάνος είπε ότι η ομάδα που θα στελεχώσει, σε συνεργασία με τη διοίκηση, θα έχει ως στόχο να πετύχει καλύτερο πλασάρισμα στην τελική βαθμολογία του ερχόμενου πρωταθλήματος και άρα ήθελε χρόνο. Τα δείγματα που έδωσε στα πρώτα φιλικά μόνο αυτό δεν έδειξαν και τελικά είχαμε ένα ακόμα  αναγκαστικό και αναμενόμενο «διαζύγιο». Ωστόσο, όταν αποφασίσθηκε η αντικατάστασή του, είναι γεγονός ότι χρόνος σημαντικός δεν χάθηκε.
Πάντως, σε παρόμοιες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται όταν προσπαθείς να διορθώσεις κάποιο λάθος, μ’ ένα άλλο ίσως και μεγαλύτερο. Στην παρούσα φάση, αυτό δεν συνέβη. Τον γουστάρεις ή όχι τον «νέο» προπονητή του Παναιγιάλειου, ξέρουμε τι περίπου μπορεί να σου προσφέρει, ξέρουμε όλο το «μελανόλευκο κάδρο» και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά κερδίζεις κάποιο από τον χαμένο χρόνο. Σε ότι αφορά τα περισσότερα χρήματα που έπρεπε να διατεθούν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταγραφές, γι’ αυτό είναι σίγουρο ότι το είχε ως δεδομένο η διοίκηση όταν αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή κι ας υπέρβαινε ενδεχομένως τον αρχικό της στόχο.
Υπάρχει επίσης κι ένα ακόμη δεδομένο. Ο Νίκος Κουρμπανάς δεν έχει μόνο συμπάθειες στο Αίγιο, αλλά και αντιπάθειες. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό που παράλληλα τον υποχρεώνει, αν θέλει να διαψεύσει τις όποιες αντιπάθειες έχει και να δικαιώσει τους υποστηρικτές του, να είναι διπλά αποτελεσματικός και άμεσα. Αυτή είναι όμως η ζωή των δημόσιων προσώπων και σε τοπικές κοινωνίες. Απαιτητική και σκληρή. Μήπως και οι καλοί-συμπαθητικοί δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες; Ρωτάτε τον Μπαξεβάνο που για κάποιους είναι καλός προπονητής και για τους περισσότερους είναι πολύ καλός άνθρωπος και τελικά έμεινε μόνο 40 ημέρες στο Αίγιο
Αυτό που ξέρουμε, πάντως, είναι ότι ο Κουρμπανάς είναι -εκ νέου- προπονητής του Παναιγιάλειου και δεδομένα δεν θα κριθεί από το πόσο συμπαθής είναι στο Αίγιο. Αντίθετα, μάλιστα, θα κριθεί από την επιτυχία διαχείρισης του «μελανόλευκου καραβιού» κι αν θέλετε από την αντιπάθεια που θα προκαλεί στους αντιπάλους του με τα όποια κατορθώματα καταφέρει με την Αιγιώτικη ομάδα. Θα κριθεί από την ικανότητά του να πείσει ότι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, μπορεί να κάνει την ομάδα ανταγωνιστική. Θα κριθεί από την εξέλιξη του προπονητικού του προφίλ, από την προηγούμενη θητεία του στον «μελανόλευκο» πάγκο.
Πολλά, βέβαια, θα εξαρτηθούν κι από την στήριξη που θα τύχει. Η διοίκηση προχώρησε σε μεταγραφές ουσίας, οι οποίες… φώναζαν εδώ και καιρό αλλά κάποιοι έκαναν ότι δεν άκουγαν και δεν αποκλείεται να κάνουν κάποια ακόμη για να στηρίξουν όσο περισσότερο μπορούν τον προπονητή και την ομάδα γενικότερα. Από την άλλη και η κερκίδα πρέπει να σταθεί στο ύψος της. Ασχέτου συμπάθειας ή αντιπάθειας στα πρόσωπα κάποιων, συμφωνίας ή διαφωνίας σχετικά με τους χειρισμούς σημαντικών θεμάτων. Πρέπει όλοι να παλέψουμε για τον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από το καλό και την πρόοδο του Παναιγιάλειου. Μέσα στους «όλους», πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές που οφείλουν να παραδειγματιστούν από τις εξελίξεις και να συνεργαστούν με το νέο προπονητή τους.
Η «Μαύρη Θύελλα» δεν αναζητά μόνο συμπαθητικά αγόρια και καλά παιδιά. Αντρες που κάνουν τη δουλειά χρειάζεται πρωτίστως και ως τέτοιοι θα κριθούν προπονητής και ποδοσφαιριστές…