Η λογική «μελανόλευκη» αντίδραση μιας παράλογης απόφασης

0
205

Την ώρα που η διαδικασία του «lock down» αποτελεί μία τετριμμένη και καθημερινή συνήθεια στην Ελλάδα -και όχι μόνο- στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας, κάποιοι «υπεύθυνοι» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αποφάσισαν να δώσουν τη δική τους… Σολομώντεια λύση. Μετά από τις διαμαρτυρίες αθλητών και προπονητών που βιοπορίζονται σε πρωταθλήματα που απαιτούν οικονομική ενίσχυση για να λειτουργήσουν και θέλοντας να δώσουν μία εικόνα κανονικότητας (!), θεώρησαν σωστό να ανάψουν… πράσινο φως για την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, χωρίς ωστόσο να δίνουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθότητα και λογική της απόφασής τους. Έτσι, εύλογα, οι διοικήσεις των συλλόγων της τέταρτης κατά σειρά κατηγορίας ποδοσφαίρου -τύποις ερασιτεχνικής- έχουν πολλά κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητά τους και την ομαλή διεξαγωγή της επαναλειτουργίας, του εν λόγω πρωταθλήματος. Μεταξύ αυτών, βέβαια, είναι και η διοίκηση του Παναιγιαλείου η οποία με δελτίο τύπου που εξέδωσε αφού θέτει φυσιολογικά ερωτήματα αναφορικά με την απόφαση που πάρθηκε αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας για την ομαλή λειτουργία της κατηγορίας, κάνει γνωστή και μία αναπόφευκτη πρόθεσή της.
Με δεδομένη την απουσία εισιτηρίων και χορηγών, που κατά γενική ομολογία αποτελούν το «οξυγόνο» των ερασιτεχνικών συλλόγων, όπως επίσης και της μηδενικής κατάστασης των ταμείων και δει του Παναιγιαλείου, η εξέλιξη φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένη με… μαθηματική ακρίβεια. Και ποια είναι αυτή; Η αδυναμία ανταπόκρισης σε μία «αρρωστημένη» κατάσταση θα δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα που θα βάλουν σε άμεσο κίνδυνο την ύπαρξη των συλλόγων. Έτσι, η διοίκηση του Παναιγιαλείου, προκειμένου να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και θέλοντας να συμβάλλει στην απαραίτητη αφύπνιση -ακόμα και τώρα- των «υπευθύνων», κάνει γνωστό ότι με τις παρούσες εξελίξεις αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επανέναρξης και θα αναζητήσει νέα διοικητική λύση. Μία φυσιολογική αντίδραση κόντρα στον παραλογισμό των ανθρώπων που θεσμικά φροντίζουν για τη βιωσιμότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού…

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που αφορά́ στην επανεκκίνηση των προπονήσεων των ομάδων της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας ποδοσφαίρου. Σε ένα περιβάλλον όπου η μισή́ χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ολικού “lock down” και τα κρούσματα της πανδημίας έχουν ανοδική́ τάση ανακοινώνεται μια απόφαση χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση. Με ποιον τρόπο θα πραγματοποιούνται οι προπονήσεις, ποια μέτρα θα ακολουθηθούν, ειδικά στην περιοχή μας που είναι στο “κόκκινο” και με ποια προοπτική́; Θα συνεχιστεί́ το πρωτάθλημα; Πώς θα διεξαχθεί́ σε τόσο μικρό́ χρονικό́ διάστημα; Η λύση με δυο αγωνιστικές την εβδομάδα είναι εξοντωτική και ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ανεφάρμοστη, αφού οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές εργάζονται ενώ πολλοί είναι μαθητές και σπουδαστές που έχουν υποχρεώσεις στα  μαθήματά τους. Θα δούμε πρωτάθλημα ενός γύρου; Σίγουρα κάποιοι θα αδικηθούν και θα αντιδράσουν. Και το σημαντικότερο, με ποιους οικονομικούς πόρους; Χωρίς εισιτήρια και χορηγούς; Είναι δεδομένο ότι λόγο της κατάστασης οι περισσότεροι παράγοντες αν όχι όλοι, βρίσκονται σε αδυναμία! Ακόμα και η μείωση του κόστους των τεστ, της διαιτησίας και των μετακινήσεων, δεν προσφέρουν κάποια λύση αφού τα ταμεία των περισσότερων ομάδων είναι στο μηδέν. Πιστεύουμε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η ματαίωση του πρωταθλήματος για φέτος, ελπίζοντας στην μεταβολή́ των συνθηκών μέχρι το καλοκαίρι ώστε να έχουμε ένα κανονικό́ πρωτάθλημα απ’ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, κάτι που έχουν ακολουθήσει κι άλλες αθλητικές ομοσπονδίες. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοιες μέρες λόγο της πανδημίας, διεκόπησαν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και μάλιστα ανέδειξαν και πρωταθλητές. Κατανοούμε απόλυτα την αγωνία και τους προβληματισμούς των ποδοσφαιριστών, άλλωστε κι εμείς το ίδιο άθλημα υπηρετούμε, όμως η επανέναρξη του στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι θα φέρει μεγαλύτερα προβλήματα. Τι να πουν τα παιδιά μας που σε λίγες μέρες συμπληρώνουν ένα χρόνο διαδικτυακών μαθημάτων μακριά́ από́ το σχολείο τους; Τι να πουν οι άνθρωποι της εστίασης, του λιανεμπορίου και τόσων άλλων κλάδων που βάλλονται ανεπανόρθωτα; Όλη η κοινωνία περνάει μια πρωτόγνωρη, δυσάρεστη και πολύ́ δύσκολη περίοδο. Το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να στραφεί́ ο ένας ενάντια στον άλλο. Ευελπιστούμε οι αρμόδιες αρχές να δουν το πρόβλημα ρεαλιστικά́ και με περισσότερη σοβαρότητα, διαφορετικά́ και όσων αφορά τους ενδιαφερόμενους για την δίκη μας ομάδα, με μεγάλη μας λύπη, θα αναγκαστούμε ως υπεύθυνοι της λειτουργιάς του Σωματείου μας να αναζητήσουμε νέα διοικητική́ λύση αφού́ εμείς αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή́ την κατάσταση».


Συντάκτης: Γρηγόρης Παλούμπης