Αρθρο του Γρηγόρη Παλούμπη

Η κατάρα της πανδημίας είναι γεγονός ότι βάζει τα πολύ δύσκολα σε όλο τον κόσμο, κατ’ επέκταση στον επαγγελματικό αθλητισμό, πιο συγκεκριμένα στους συλλόγους και ειδικότερα σε αυτούς -όπως ο Παναιγιάλειος- που προσπαθούν να ξανασταθούν στα πόδια τους. Αυτό δεν σηκώνει καν συζήτηση. Είναι αυτονόητο.
Όμως υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία τα οποία και πρέπει να συνυπολογιστούν. Το πρώτο αφορά την «κατάρα» που βιώνει όλη η ανθρωπότητα, η οποία αφορά τους πάντες και τα πάντα κι όχι μόνο τους «παλαιστές». Και το δεύτερο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο Παναιγιάλειος έχει ήδη βιώσει τα τελευταία χρόνια «ειδικές συνθήκες» κι εύλογα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι συνηθισμένος στα πολύ δύσκολα κι έχει …προσαρμοστεί στις κακουχίες. Κάτι το οποίο φάνηκε και τη φετινή χρονιά όπου, στηριζόμενος κυρίως σε παιδιά της Αχαΐας, κατάφερε να αφήσει πίσω του κακές εικόνες του πρόσφατος παρελθόντος και να πετύχει τον αγωνιστικό του στόχο. Ξεπερνώντας, βέβαια, το γεγονός ότι αυτό θα έπρεπε να αποτελεί εδώ και χρόνια στρατηγική επιλογή του συλλόγου.
Ωστόσο το γεγονός ότι ο Παναιγιάλειος βρίσκεται και με τη βούλα στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, αυτόματα τον υποχρεώνει να καθορίσει την τακτική των κινήσεων του για να μπορέσει να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην πολυπόθητη «μελανόλευκη» επιστροφή σε πρωταθλήματα εκτός νομού και ειδικότερα περιφερειακού χαρακτήρα. Αυτή η τακτική, όμως, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τρία κομβικά ζητήματα τα οποία απαιτούν την πλέον εφικτή λύση.

ΠΡΩΤΟΝ: Διοίκηση
Είναι γεγονός ότι η διορισμένη διοίκηση του Αιγιώτικου συλλόγου υπερέβαλλε εαυτόν και κατάφερε να φέρει εις πέρας μία πολύ δύσκολη αποστολή. Έφτιαξε μία νέα ομάδα, μείωσε κατά πολύ ή για κάποιους «έσβησε» την απαξίωση που είχε υποστεί ο σύλλογος, προσέλκυσε ανθρώπους που θέλησαν να βοηθήσουν το όλο εγχείρημα, πέτυχε τον αγωνιστικό και διοικητικό στόχο που είχε θέσει. Οδήγησε τον Παναιγιάλειο στην Γ’ Εθνική και έβαλε το δικό της «λιθαράκι» στην ψήφιση του νομοσχεδίου που απαλλάσσει όλους τους ερασιτεχνικούς συλλόγους από τα χρέη που δημιούργησαν -αναλογικά- παλιές διοικήσεις με λάθους χειρισμούς. Όλα αυτά, όμως, σε τοπικό επίπεδο. Στην Γ’ Εθνική οι απαιτήσεις -κυρίως οικονομικά- αυξάνονται σημαντικά και η διορισμένη διοίκηση καλείται να το αξιολογήσει σωστά για να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Κάτι το οποίο αναγνωρίζουν οι διοικούντες και για το λόγο αυτό οι πληροφορίες θέλουν να προγραμματίζεται άμεσα συμβούλιο για να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις, χωρίς να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο «ηχηρών» αποχωρήσεων λόγω αδυναμίας εύρεσης των απαραίτητων οικονομικών βοηθειών ενόψει της νέας κατηγορίας.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Χορηγοί
Το ζητούμενο για τη «μελανόλευκη» επιστροφή είναι είτε να βρεθεί ένας ισχυρός «παίκτης» που θα αναλάβει την ευθύνη της ανάκτησης της δυναμικής του συλλόγου, είτε να υπάρξει συμπόρευση επιχειρηματιών-παραγόντων που θα μπορέσει να πείσει και τον πλέον δύσπιστο φίλαθλο. Η πρώτη περίπτωση σίγουρα αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» για τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, αναπόφευκτα και του Παναιγιάλειου. Σε ότι αφορά τη δεύτερη περίπτωση μπορεί να έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας, όμως θεωρώ ότι δεν είναι απίθανο να υλοποιηθεί. Ωστόσο, η συμπόρευση παραγόντων που μπορούν να συμβάλλουν -στο μέτρο του δυνατού- στη σωστή λειτουργία του συλλόγου, απαιτεί μία σημαντική προϋπόθεση. Να υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα εύρεσης και πειθούς εκείνων των χορηγών που θα θελήσουν να βοηθήσουν παράλληλα και εμπράκτως στην υλοποίηση του προϋπολογισμού της χρονιάς.

ΤΡΙΤΟΝ: Ενότητα
«Η ισχύς εν τη ενώσει». Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι στα καλά και στις επιτυχίες όλοι διεκδικούν μερίδιο, ασχέτως εάν τους αναλογεί ή όχι. Στα δύσκολα, όμως, η συντριπτική πλειοψηφία γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη. Ωστόσο γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι την αγάπη σου δεν χρειάζεται να τη δείχνεις στα εύκολα, αλλά την αποδεικνύεις στα δύσκολα. Αρκεί, βέβαια, να είναι ανιδιοτελής και να μην έχει καμία σχέση με το «εγώ» κανενός.
Σε αντίθετη περίπτωση, είναι αποδεδειγμένο ότι η πτώση επιστρέφει ή επιταχύνεται με μαθηματική ακρίβεια και η προσδοκία της επιστροφής των κεκτημένων καθυστερεί ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που συνεχίζεται η πτώση της δυναμικής του συλλόγου…