Αρθρο του Γρηγορη Παλούμπη

Είναι δεδομένο ότι η ιστορία δεν …αθλείται, άρα η αναφορά σε αυτή από μόνη της δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Ο Παναιγιάλειος δεν μπορεί να πάρει κάτι, κοιτάζοντας στο απώτερο αλλά και στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του, αλλά με γνώμονα αυτό πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι την ιστορία πάντα την γράφουν -σε σελίδες με επιτεύγματα ή σε σελίδες με «μαύρα» γεγονότα- τα πρόσωπα. Και τα δύο τελευταία συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα -σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιχνιδιού- σίγουρα δεν έγραψαν ιστορία, όμως έδειξαν τον δρόμο…
Επίσης είναι γνωστό ότι ένας σύλλογος δεν είναι μεγάλος αποκλειστικά λόγω των χρημάτων που διαθέτει για το μπάτζετ του και τα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν είναι πολλά. Ένας σύλλογος είναι μεγάλος κυρίως λόγω νοοτροπίας η οποία και δεν έχει καμία σχέση με το μπάτζετ. Η νοοτροπία του θετικού αποτελέσματος και της συνεχούς βελτίωσης είναι στοιχεία που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα μεγάλο σύλλογο από ένα …μεσαίο. Διότι οι μεσαίοι σύλλογοι έχουν πρωταρχικό σκοπό την προσπάθεια κι από κει και πέρα το αποτέλεσμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αρκεί βέβαια να μην είναι καταστροφικό.
Αντίθετα οι μεγάλοι σύλλογοι αποτελούνται από ανθρώπους -εντός κι εκτός γηπέδων-οι οποίοι στοχεύουν τις επιτυχίες κι όχι απλά την προσπάθεια. Απαιτούν από τους εαυτούς τους τις νίκες σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα και θέτουν τον πήχη ψηλά. Ψηλότερα από το όποιο μπάτζετ τους. Έχουν όνομα βαρύ σαν ιστορία και το σέβονται, κυνηγώντας την επιτυχία, ακόμα κι όταν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους.
Ο Παναιγιάλειος, της τρέχουσας προσπάθειας, έχει πολύ μικρότερο μπάτζετ από αυτό των δύο -θεωρητικά- φαβορί (Ναυπακτιακό Αστέρα και Ζάκυνθο) που αντιμετώπισε. Παρ’ όλα αυτά έδειξε, παρά τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα ή τις δεδομένες αδυναμίες του, ότι μπήκε στο γήπεδο μόνο για το θετικό αποτέλεσμα. Η ήττα, από τα πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ, ως… νοοτροπία δεν υπήρχε. Απόλυτα λογικό γιατί οι μεγάλοι σύλλογοι κυνηγούν πάντα την επιτυχία και για να μείνουν μεγάλοι πρέπει να έχουν πάντα -ανεξαρτήτως καταστάσεων- υψηλούς στόχους.
Είναι απόλυτα κατανοητό ότι σε μία πολύ ιδιαίτερη αγωνιστική περίοδο, όπως η τρέχουσα, το κατέβασμα των προσδοκιών ενεργεί προστατευτικά κάποιες φορές, όμως υπάρχει ο «κίνδυνος» αυτό το σκεπτικό να… μικραίνει το σύλλογο. Δεν πρέπει να αφήνουμε τις όποιες ευκαιρίες και διαθέσεις προσφοράς που ενδεχομένως υπάρξουν ανεκμετάλλευτες, προκειμένου να μπορέσει να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο ο σύλλογος. Στην ήδη σωστή και δύσκολη διαχείριση που γίνεται και με δεδομένη τη γενικότερη «δύσβατη» οικονομική κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου, κάθε προσφορά που μπορεί να γίνει κι αποβλέπει στο καλό της ομάδας πρέπει να είναι καλοδεχούμενη.
Ο Παναιγιάλειος οφείλει να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός ιστορικού συλλόγου που παλεύει για να έχει ανάλογη -τουλάχιστον- με αυτήν, πορεία. Και για να το καταφέρει πρέπει να εκμεταλλευτεί όλα τα «όπλα» που έχει και μπορεί να έχει στη διάθεσή του. Η ιστορία και οι φίλαθλοι του, απαιτούν συστράτευση όλων στο πλευρό του συλλόγου αφενός για να βοηθηθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα και αφετέρου για να διατηρήσει ή να κατακτήσει τη θέση που πρέπει να έχει στον ποδοσφαιρικό «χάρτη».